WAVM - Webinar audio, video si multimedia

Ce este un webinar?

Webinar este termenul generic pentru un seminar - o prezentare interactiva, realizata online de moderator (sau trainer), in fata unui grup de persoane conectate la internet in locatii diferite. Modalitatea de participare este deosebit de facila si nu presupune cunostinte tehnice complicate.

Participantii inscrisi la webinar sunt rugati sa se afle in fata calculatoarelor la ora stabilita, fiind astfel invitati pe o platforma online. Au acces la prezentarea realizata de trainer.

 

De ce un webinar? 5 motive imbatabile!

1. Webinarul este la ora actuala cel mai modern mijloc interactiv de a invata ceva sau de a-ti lamuri anumite lucruri. Cel mai rapid mod de a accesa informatia dorita, dialogul desfasurandu-se in timp real.

2. Fara nervi in trafic sau cautand loc de parcare! Fara timp pierdut cu deplasarea, cazarea, masa, s.a.! Comod si confortabil, din fata propriului calculator. O simpla conexiune de INTERNET si inscrierea la webinar sunt suficiente pentru "prezenta" ta in "sala de curs".

3. Odata intrat pe platforma webinar-ului, poti asculta prezentarea moderatorului si poti pune intrebarile care te framanta. Beneficiaza de o adevarata consultanta: ai acces deplin la discutiile purtate de moderator cu ceilalti participanti la seminarul online.

4. Participarea online nu te restrictioneaza accesul la informatia scrisa! Pentru participantii la seminar sunt pregatite documentele ce contin temele puse in discutie (documentele ajung la tine prin intermediul tablei virtuale).

5. Da, trainer-ul raspunde in timp util, tuturor intrebarilor adresate. Nimeni nu ramane fara raspuns.

 

Sistemul WAVM

WAVM este o platforma de sustinere si participare la sedinte de tip webinar, distingandu-se de alte platforme prin complexitatea de functii puse la indemana moderatorulu.

"Webinar audio, video si multimedia" permite participantilor sa utilizeze orice resursa disponibila pe calculatorul acestora, nefiind astfel limitati la clasicele slide-uri PowePoint sau pregatind diversele prezentari in softuri proprii specializate.

WAVM da posibilitatea crearii de sedinte de tip:

a) Interviu (doar doi participanti, sesiune doar audio-video)

b) Webcast (doar moderatorul difuzeaza audio, video si multimedia, participantii sunt pasivi la prezentare, sau participa doar in sistem chat - conversatie scrisa -)

c) Videoconferinta* (participantii sunt implicati in mod activ la conferinta, putand difuza audio, video si multimedia)

d) Seminarii interactive* (similar videoconferintei, se foloseste partajarea desktop-ului propriu pentru rularea de aplicatii specifice sesiunii de instruire/formare profesionala, etc.)

* Participantii pot deveni pe rand moderatori, participand si modificand tabla virtuala sau partaja desktop-ului propriu.

WAVM pune la dispozitia moderatorilor o serie de unelte destinate usurarii comunicarii. Astfel moderatorul se va axa pe continutul efectiv al sedintei, ci nu pe estetica prezentarii.

Pentru aceasta, moderatorul are doua unelte principale ce le poate folosi in timp real:

a) tabla virtuala

b) partajarea desktop-ului propriu

 

Tabla virtuala

Reprezinta zona de desfasurare implicita a unei sesiuni. Aceasta se comporta in mod similar unei table de prezentare reale. Astfel, moderatorul, poate incarca aici diversele documente ce le are pregatite, pentru ca participantii sa le poata vizualiza in timp real.

Tipurile de documente acceptate de WAVM sunt: .bmp, .doc, .docx, .dpx, .exr, .gif, .ico, .jpg, .jpeg, .odp, .ods, .odt, .pcd, .pcds, .pdf, .png, .ppt, .pptx, .ps, .psd, .rtf, .svg, .sxc, .sxi, .sxw, .tga, .tiff, .ttf, .txt, .wpd, .wpg, .xcf, .xls, .xlsx.

Odata incarcat un document, acesta va fi prezentat pe pagini (daca este cazul), moderatorul alegand pagina curenta.

O serie de unelte proprii tablei virtuale fac prezentarea continului foarte facila. Moderatorul are posibilitatea de a sublinia, desena sau adauga text oriunde pe documentul deschis, fara a modifica documentul in sine. Functia "pointer" permite indicarea in mod precis a unui element din document.

 

Intrebari/Sondaje

In timpul unei sesiuni, moderatorul poate introduce diverse intrebari sau sondaje de tipul "DA sau NU" sau "de la 1 la 10", rezultatele fiind anonime, sub forma de grafic de pondere al raspunsurilor.

Urmatorul video clip ilustreaza folosirea tablei virtuale si a sondajelor.

 

In clip se pot observa de asemenea pasii premergatori unei sesiuni.

Alegerea calitatii audio si video va influneta calitatea de transmitere a sesiunii. Este important sa se aleaga o calitate optima care este suportata de conexiunea de internet atat a moderatorului cat si a participantilor.

Partajarea desktop-ului propriu

In multe situatii, sesiunile vor presupune prezentarea anumitor aplicatii specializate, in scop de instruire. In acest caz este nevoie ca participantii la sesiune sa poata vedea in timp real desktop-ul moderatorului.

Astfel moderatorul nu mai este limitat la documentele pe care WAVM le accepta, nu mai are nevoie sa pregateasca in prealabil diverse slide-show-uri cu capturi de ecran, inregistrari viedo, etc.

Inregistrarea sesiunii

Orice tip de sesiune desfasurate prin WAVM poate fi inregistrata, cu scop de arhivare, direct din aplicatie. Inregistrarea sesiunii va contine atat streamurile audio si video, cat si elementele din tabla virtuala sau difuzarea desktop-ului moderatorului. Dupa terminarea sesiunii, inregistrarea poate fi previzualizata in cadrul aplicatii WAVM, sau descarcata pe calculatorul propriu, in format .AVI sau .FLV, pentru redarea offline.

Videoclipul de mai jos face o prezentare in paralel a ecranului unui moderator (in stanga) si al unui participant (in dreapta), in timpul folosirii celor doua unelte: tabla virtuala si partajarea desktop-ului moderatorului. Este prezentata si optiunea de inregistrare a sesiunii.

 

Urmatorul videoclip prezinta un scenariu realist de folosire al platformei WAVM intr-o sesiune interactiva de instruire intr-un sotfware specializat (Adobe Photoshop), cu participarea activa la sesiune a participantilor.

Cateva dintre functiile avansate si proprietatiile WAVM:

- securitate: toate sedintele sunt protejate cu nume de utilizator/adresa email si parola, sau parola proprie fiecarei camere. Conexiunile realizate sunt de asemnea securizate prin algoritmi SSL cu encriptie ridicata.

- versatilitate: pentru participanti, WAVM functioneaza pe orice dispozitiv capabil sa ruleze FLASH si cu o rezolutie adecvata (ex. si tablete). Este de asemenea independent de sistemul de operare ( Windows, Linux, MAC).
Pentru moderatori, in cazul seminariilor si al webcasturilor, este necasar ca dispozitivul sa permita si rularea de aplicatii JAVA.

- mobilitate: datorita tehnicilor avansate de compresie utilizate, WAVM este complet functional si in conditii de conectivitate internet scazuta, astfel, minimul necesar participarii interactive la o sesiune este o conexiune la internet de tip 3G.

- conectivitate: WAVM dispune de o serie de plug-in-uri (module) ce pot realiza conectarea la diverse platforme de management de proiect si activitati existente (Moodle, JIRA*, Joomla*, Wordpress, Sakai, Drupal*, Bitrix, Confluence, SugarCRM, Redmine*).
* - La cerere

- compatibilitate dispozitive analogice: WAVM are optiunea de a da participantilor posibilitatea de conectare doar audio la o sesiune de la orice tip de telefon (fix, mobil) fara a fi necesara conexiunea la internet. Participantul va trebui sa sune la un numar de telefon predefinit, sa introduca PIN-ul de acces, astfel participand la sesiune.

- managementul utilizatorilor: se pot defini grupuri de utilizatori, grupuri de camere, se pot stabili moderatori impliciti.

- programarea automata a sesiunilor: cu ajutorul unui calendar, se pot programa automat sedinte pentru oricare grup de utilizatori sau de camere ales, sistemul trimitand automat notificari in momentul programarii si la un interval de timp presetat.

- mesagerie interna: utilzatorii pot comunica intre ei, prin intermediul WAVM, si in afara sedintelor, fara a fi necesara divulgarea datelor personale de contact ( ex. adresa de email). Sistemul va manageria automat mesageria interna si va distribui mesajele catre casutele personale de email.

- distribuirea dinamica a participantilor: pentru a evita congestionarea sesiunilor, WAVM permite conectarea in paralel a mai multor instante ale aceleasi platforme, in locatii fizice diferite. Astfel participantii vor fi automat redirectionati catre cel mai eficient server.

 

 

***

Toate drepturile rezervate. Orice text, imagine, grafica, sunet, animatie, video si felul in care sunt pozitionate in aceasta prezentare sunt integral proprietatea drepturilor de autor S.C. ALT VISION MEDIA S.R.L. si sunt protejate de Legea pentru protectia drepturilor de autor si de legile privind proprietatea intelectuala. Acestea nu pot fi copiate pentru uz comercial sau pentru distributie, si nici nu pot fi modificate sau repostate pe alte site-uri. 

Folosirea fara acordul S.C. ALT VISION MEDIA S.R.L. a oricaror elemente enumerate mai sus se pedepseste conform legislatiei in vigoare.